c

Cum sociis Theme natoque penatibus et magnis dis parturie montes, nascetur ridiculus mus. Curabitur ullamcorper id ultricies nisi.

1-677-124-44227 184 Main Collins Street, West Victoria 8007 Mon - Sat 8.00 - 18.00, Sunday CLOSED
Follow Us

Simple Fit

scale with apple

5 κακές συνήθειες που σκοτώνουν τον μεταβολισμό σου!

Καθώς μεγαλώνουμε , είναι λογικό να παρατηρήσουμε αλλαγές στο μεταβολισμό μας . Όλοι θυμόμαστε μικροί τον φίλο ή την φίλη μας που ετρώγε τα πάντα , όχι απαραίτητα υγιεινά και δεν έβαζε γραμμάριο .

Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Cambridge δείχνει αυτό ακριβώς το φαινόμενο . Δηλαδή όσο μεγαλώνουμε , τόσο ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός μας μειώνεται . Αυτό από μόνο του είναι μία δυσκολία για να διατηρήσουμε ένα επιθυμητό βάρος .

Ας δούμε ποιές 5 συνήθειες σαμποτάρουν τον μεταβολισμό μας !

Κάνεις Καθιστική Ζωή

Δεν είναι λίγες οι δουλειές στην εποχή μας που απαιτούν να βρισκόμαστε στατικοί , για πολλές ώρες κάθε μέρα , είτε σε ένα γραφείο ,είτε οδηγώντας . Αν το συνδιάσουμε με το γεγονός ότι , πλέον όπου θέλουμε να πάμε παίρνουμε τα μέσα ή κάποιο όχημα μας τότε η κατάσταση γίνεται απογοητευτική . Η έλλειψη κίνησης επηρεάζει τον μεταβολισμό , μειώνει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το ζάχαρο στο αίμα , την αρτηριακή πίεση και να διασπάει το σωματικού λίπους .

tip : πάρε τα σκαλιά , πήγαινε σε κοντινές αποστάσεις με τα πόδια και βγες για ένα μικρό περίπατο όταν βρεις λίγο χρόνο μέσα στη μέρα σου .

Έχεις Έλλειψη Ύπνου

Η έλλειψη ύπνου μας ώθει στην κατανάλωση . Ποιός δεν έχει εμπειρία από αυτές τις λιγούρες που σε πιάνουν λόγω αυπνίας ή ανεπαρκής ξεκούρασης ; Συνήθως θα επιλέξουμαι κάτι το έτοιμο και εκεί καταλήγουμαι να τρώμε περισσότερο απ΄οτι χρειαζόμαστε . Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός μειώνεται λόγω έλλειψης ύπνου και σε συνδιασμό με τις λιγούρες το παιχνίδι γίνεται άνισο για εμάς . Έρευνα δείχνει ότι εκτός της μείωσης του μεταβολισμού μπορούν να ακολουθήσουν και ορμονικές ανισσοροπίες .

tip : δοκίμασε το  power nap . Το power nap είναι ένα ειδος σύντομου ύπνου που τερματίζει πριν από την μετάβαση στον βαθύ ύπνο με σκοπό να αναζωογονήσει γρήγορα το σώμα .

Ανεπαρκής Κατανάλωση Νερού

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά περίπου 60% από νερό .Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι να μην πίνουμε αρκετό μέσα στη μέρα μας . Αυτό οδηγεί στο να είμαστε αφυδατωμένοι και να ρίχνουμε τον μεταβολισμό μας . Η κατανάλωση 500 ml νερού , δηλαδή ένα μικρό μπουκαλάκι , μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας για μία ώρα περίπου, έως και 30% . Η κατανάλωση 2 λίτρων νερού σε μια μέρα μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 96 θερμίδες ανά ημέρα .

tip : κάνε το εύκολο για τον ευατό σου με το να έχεις πάντα κοντά σου ένα μπουκάλι νερό ώστε να μπορείς να πίνεις κατά την διάρκεια της μέρας .

Δεν Προπονείσαι Με Αντιστάσεις

Προπόνηση αυτόυ του είδους θεωρείται αυτή που φέρει αντίσταση στη ελεύθερη κίνηση του σώματος . Αυτό μπορεί να είναι αλτήρες ( βαράκια ) , μπάρα με κιλά , λάστιχο , ένα μηχάνημα ακόμη και το ίδιο μας το σώμα ( π.χ. έλξεις στο μονόζυγο , κάμψεις ) .Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη μυϊκού ιστού . Οι μύς μεγαλώνουν τις ανάγκες μας σε θερμίδες , κατά συνέπεια, όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχει κάποιος , τόσο καλύτερο μεταβολισμό διαθέτει . Η αερόβια προπόνηση είναι σημαντική και μπορεί να κάψει θερμίδες όμως μετά τη λήξη της ο μεταβολισμός επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα . Αντιθέτως με την προπόνηση αντιστάσεων παραμένει ανεβασμένος για όσο διαρκεί η αναδόμηση των καταστραμένων μυϊκών ινών .

tip : Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής δεν παραλείπει την προπόνηση με αντιστάσεις για όλο το σώμα . 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι μία καλή βάση για κάποιον αρχάριο .

Αγχώνεσαι

stressed man

Ίσως κάτι που δεν περίμενες να ακούσεις . Εντάξει και ποιός δεν αγχώνεται στις μέρες μας ! Είναι λογικό να βιώνουμε κάποιες στρεσογόνες καταστάσεις στην καθημερινότητα μας . Όταν τα επίπεδα του στρές αυξάνονται , το σώμα παράγει μία καταβολική ορμόνη , την κορτιζόλη . Αυτή οδηγεί σε αυξημένη πείνα ( κατά κύριο λόγο λιγούρες ) , μειωμένη διάθεση για γυμναστική και κακή ποιότητα ύπνου . Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό σου .

tip : ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποβάλλεις το άγχος είναι το τρέξιμο ή όποια άλλη μορφή γυμναστικής σου αρέσει . Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια !


Αλλάζοντας όλους αυτούς τους παράγωντες στη ζωή σου θα δείς σίγουρα μια πολύ σημαντική διαφορά στο μεταβολισμό σου . Το μυστικό είναι να μην προσπαθήσεις να τα κάνεις όλα μαζί . Υιοθετώντας μία νέα συνήθεια χρειάζεται χρόνος για να την αφομοιώσεις και να γίνει αυτοματοποιημένη .

Ξεκίνησε σιγά σιγά προσπαθώντας να αλλάξεις ένα πράγμα τη φορά ! Θυμήσου θέλει υπομονή και προσπάθεια !

Ποιό είναι αυτό που σου είναι πιο δύσκολο να αλλάξεις ; Για εμένα είναι ο ύπνος . Λόγω του άστατου ωραρίου εργασίας καταλήγω αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα να έχω έλλειψη . Μην διστάσεις να ρωτήσεις ό,τι θέλεις κάτω στα σχόλια ή σε μήνυμα . Αυτά προς το παρόν ! Μέχρι την επόμενη φορά ..

Καλές Προπονήσεις !

Νίκος

 

Σχόλια